Knusse tocht met ruimte op het ijs

 

De eerste rijdersbijeenkomst van 2018 ging meteen vrolijk van start. Zowel vanwege het enthousiasme van de schaatsers, als vanwege het goede nieuws van AEW voorzitter Toine Doreleijers. Er wordt morgen geschaatst, op een baan van 12,5 kilometer.

Morgenochtend starten de schaatsers met de eerste Alternatieve Elfstedentoertocht van deze dertigste editie van de Weissensee. Om 07.00 uur wordt het startschot voor de 200 kilometer gegeven door Margot Boer. Twee uur later staat zij nog een keer bij het kanon, om ook de deelnemers aan de 100 kilometer een goede start te geven. Wie doen er mee? 607 schaatsers, van zeven nationaliteiten, waarvan 1 op de 5 vrouw is.

Weer en ijs

Het weer in de regio Kärnten is veranderlijk. Aan de andere kant van de bergen is er sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Aan de Weissensee was er vandaag een stralend blauwe lucht met een zonnetje en een temperatuur van een paar graden boven nul. Vanwege de veranderlijkheid van het weer, kijkt de organisatie maximaal twee dagen vooruit. De komende twee dagen vriest het ’s nachts en is het overdag een paar graden boven nul. Het ijs – dat een dikte heeft van circa 20 tot 30 centimeter – kan dit hebben. De bovenste laag bestaat uit sneeuwijs en is minder hard dan het meest geliefde kernijs. Op een deel van de route hadden schaatsers last van dit zogenaamde sneeuwijs. Het team van ijsmeester Norbert Jank besteedt vanavond extra aandacht aan dit deel van de route. Zij spuiten water op de baan, zodat er morgen een zo strak mogelijke baan ligt.

Praktische info en veiligheid

  • Deelnemers die 100 kilometer schaatsen, kunnen niet eerder starten dan 09.00 uur. De chiptiming start niet voor dit tijdstip.
  • Finishen kan voor beide afstanden op ieder moment. Tot 18.00 uur mogen de rijders aan hun laatste ronde beginnen.
  • Vul de gegevens op je armnummer in en draag de band aan je rechterarm. Dan is je nummer goed zichtbaar voor de speakers, organisatie en toeschouwers.
  • De verzorgingspost is een pitstop geworden. Heb je niets nodig? Dan blijf je op de baan. En anders neem je de ‘afrit’ naar de post en daarna weer de ‘oprit’ naar de baan.
  • We doen een beroep op ieders gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid: draag een helm en een bril.
  • Mocht je onderweg medische hulp nodig hebben (of zien dat iemand anders dat nodig heeft) bel dan de medische dienst op het noodnummer: 0676-8468 33300.

Niet aanwezig op de Weissensee? Kijk live mee via de webcam!

Voor wie niet live op de Weissensee aanwezig kan zijn, is het volgen van de tocht via de webcam een uitkomst (nog niet actief, volgt z.s.m.). Download ook de app Ultimate Sport Service Live in de Appstore of Google Play en volg jouw sporter live!